Aktiivimallissa voit saada täyden työttömyysetuuden, jos täytät niin sanotun aktiivisuuden edellytyksen. Aktiivisuutta tarkastellaan 65 maksupäivän jaksoissa. Aktiivisuuden edellytys täyttyy, jos olet 65 maksupäiväjakson aikana 18 tuntia palkkatyössä, yrittäjänä (241€ yrittäjätuloa) tai 5 päivää TE-palveluiden järjestämässä työllistymistä edistävässä palvelussa 65 maksupäivän aikana.

Sen lisäksi, että vaatimukset täyttyvät, keikkatyöt ovat loistava mahdollisuus saada työkokemusta ja osoittaa oma-aloitteista työskentelyotetta. Jokainen keikka antaa sinulle arvokasta työkokemusta ja avaa uusia ovia työelämään. Saat uusia kontakteja ja voit rakentaa omaa urapolkuasi askel kerrallaan haluamaasi suuntaan.

Vinkki työnhakuun:

Vain joka kymmenes työnhakija on suoraan yhteydessä yrityksiin joko puhelimella tai paikan päällä käyden. Työnantajan näkökulmasta pelkän CV:n perusteella on vaikea löytää sopivaa henkilöä myöskään aktiivimallin mukaisiin keikkatöihin. Koska työnhakijoille tulee yleensä mieleen ensimmäisenä vain isot toimijat, suurin osa kilpailee samoista työpaikoista. Suomi on täynnä pieniä yrityksiä, joissa hommat tehdään usein itse, vaikka avulle olisi tarvetta, mutta tiedossa ei ole sopivaa tekijää. Mm. Fonecta.fi tarjoaa hyvän hakukanavan yrityksiin

Toimi siis näin: 

  1. Tee lista yrityksistä tai aloista, joista olet kiinnostunut
  2. Luo itsellesi edustava työnhakijaprofiili WorkPilots palveluun. Profiilista voit myös muodostaa nyt upean oman ’verkkosivun’ CV muotoon (katso esimerkki alla) ja saat näin kokemuksesi selkeämpään, modernimpaan ja interaktiivisempaan muotoon (mm. mahdollisuus lisätä myös videoita).
  3. Kerro profiilissa osaamisestasi ja kokemuksistasi ja mielellään hieman myös tulevaisuuden toiveistasi
  4. Lataa WorkPilotsin Aktiivimalliesite yritystä varten
  5. Ole yhteydessä kiinnostavaan yritykseen. Voit soittaa yrityksen yleiseen numeroon, esitellä itsesi reippaasti ja kysyä kenelle voisit tarjota itseäsi keikkatöihin. He kyllä ohjaavat sinut oikean ihmisen juttusille. Kysele, ole kiinnostunut ja kerro osaamisestasi. Jos yrityksellä ei heti tule työkeikkaa mieleen, kysy voitko soitella uudestaan, vaikka kuukauden päästä. Kirjoita ylös rekryhenkilön yhteystiedot sekä se mitä hän on sinulle sanonut, muuten et muista kuka on sanonut ja mitä. Sitkeimmät saavat eniten töitä, verkostoja ja rahaa. Vielä parempi jos kiertelet yrityksiä, annat esitteen ja pyydät keikkatyötä itsellesi. Jos haluat tutustua alaan, on ihan sama mitä yrityksessä teet. Pääset kuitenkin tunnustelemaan alan ja yrityksen ilmapiiriä.
  6. Voit tarjota projektia joko ns. työpakettina 250€ ansainnan edestä (322,58€+alv työnantajalle, löytyy palvelustamme nimellä ’aktiivimallin palvelupaketti’) tai 25h työpanostasi normaalin WorkPilots -veloituksen mukaisesti (joko kerralla tai erillisinä keikkoina, minimitilaus 1 tunti). Tällöin tienaat 10€/h ja työnantaja maksaa 12,90€/h +alv. Voit kertoa, että WorkPilots hoitaa työllistämisen byrokratian tilaajan puolesta. Lue myös miten keikat vaikuttavat työttömyysturvaasi.
  7.  Pyydä työnantajaa laittamaan työkeikka auki WorkPilotsissa ja valitsemaan sinut tehtävään.
  8. Sovi yrityksen kanssa koska aloitat. Workpilots hoitaa maksut yritykseltä sinulle ja raportoinnin verottajalle.

Asenne ja aktiivisuus ratkaisee

Aktiivisella otteella saat uusia verkostoja, rahaa sekä CV-merkintöjä sekä ajat itseäsi sisään työelämään. Jos opiskelet usean vuoden ajan, jotta saisit töitä, kannattaa työnhakuun ja verkostoihin panostaa edes pieni osa opiskeluun kuluvasta energiasta.

Työnhaku on nykyään kuin myyntiä. Puhelinmyynnissä soitetaan kolmeensataan yritykseen päivässä. Tee sinä vierailu tai soita vaikka kolmeen yritykseen joka arkipäivä. Tästä tulee jo melkein parisataa yritystä kuukaudessa. Uskomme, että näin saat itsellesi keikkaduuneja. Opit jokaisesta puhelusta tai yrityskäynnistä ja jatkossa työhaastattelutilanteetkaan eivät enää yhtä lailla jännitä. Torjutuksi tuleminen kasvattaa ja kehittää ja onnistuminen tuntuu niin hyvältä.

Tsemppiä!

Jukka Erätuli

Katso myös: Aktiivimalli – uhka ja mahdollisuus

Lue myös miten keikat vaikuttavat työttömyysturvaasi.