Oletteko miettineet, miten tarjota nuorille arvokkaita ensimmäisiä työkokemuksia? Monet nuoret kohtaavat haasteen, jossa työpaikat vaativat kokemusta, jota ilman työtä on vaikea saada. Lisäksi monet nuoret tarvitsevat apua oman suunnan löytämisessä, ja he kohtaavat ennakkoluuloja työmarkkinoilla.

Me olemme kehittäneet ratkaisun, joka auttaa nuoria esittelemään taitojaan ja saamaan palkitsevia työkokemuksia. Työnhaku voi olla haastavaa ja lannistavaa, mutta meidän lähestymistapamme avulla nuoret voivat saada toivoa ja uskoa omiin mahdollisuuksiinsa sekä löytää polkua juuri itselleen sopivaan työhön erilaisten työkokemusten kautta.

 

1. Miten voimme antaa mahdollisimman monelle nuorelle tärkeitä ensimmäisiä työkokemuksia?

VASTAUS: Olemme nyt jo yli 20 kaupungin kanssa luoneet mallin, jonka avulla tarjotaan pieniä avustavia tehtäviä nuorille sekä kaupunkien omien yksiköiden että alueen kolmannen sektorin kanssa. Tarkoituksena on antaa mahdollisimman monelle nuorelle ensimmäisiä työkokemuksia ja merkintä ja palaute CV:lle. Alustan kautta kohtaaminen ja hallinto sujuu helposti ja kustannustehokkaasti.

Miksi tärkeää: Nuoret kertovat, että suurin ongelma on, että töitä ei saa ilman että on työkokemusta – ja työkokemusta ei saa ilman työtä. Kunnan ja yritysten järjestelmät ovat kankeita ja niiden kautta on miltei mahdotonta hallita lyhyitä työkokemuksia.

 

2. Miten auttaa niitä nuoria, joilla haasteita oman suunnan löytämisessä?

VASTAUS: Paras tapa on käydä tutustumassa helposti erilaisiin työympäristöihin lyhyiden työkokemusten muodossa. Konkreettisen tehtävien avulla voi helposti varmistaa molemminpuolisen sopivuuden tehtävään ja työpaikan kulttuuriin. Samalla oppii ymmärtämään paremmin omia vahvuuksiaan ja löytää mahdollisesti uusia kiinnostuksen kohteita.

Miksi tärkeää: Monet eivät osaa sanoittaa osaamistaan ja vahvuuksiaan, mutta tekemisen kautta molemmat tulevat helpommin näkyväksi.

 

3. Monella työnantajalla on ennakkoasenteita erilaisia tekijäryhmiä tai heidän tilanteitaan kohtaan. Miten voisimme antaa kaikille nuorille helpon mahdollisuuden näyttää omat taitonsa ja löytää omia kykyjään vastaavaa työtä?

VASTAUS: Ennakkoasenteet voivat muuttua hetkessä kun tekijälle antaa mahdollisuuden näyttää omat taitonsa ja asenteensa työtehtävän parissa.

Miksi tärkeää: Todellisten kohtaamisten kautta voidaan vähentää ennakkoluuloja.

 

4. Nuoret eivät pärjää työpaikkojen hakemusprosesseissa, koska heidän on vaikea saada oma hakemus/ CV rekrytoijien luettavaksi (esim. algoritmit suosivat kokeneita) ja kilpailussa on vaikea pärjätä pelkällä CV:llä. Miten voisimme auttaa nuoria pääsemään sopiviin töihin?

VASTAUS: Luodaan uudenlainen resurssointimalli, jossa tekijöihin voi ensin helposti tutustua työtehtävien kautta. Tekijät voivat myös lisätä osaamistaan tekemällä erilaisia tehtäviä. Tehtäviä voi lisätä molempien tarpeiden mukaan kunnes löytyy sopiva työ.

Miksi tärkeää: Näin saadaan kaikki mukaan, sellaisetkin tekijät, joille eivät perinteiset mallit toimi. Kun on työkokemuksia, niin on helpompi saada seuraavia askeleita. Tekemällä oppiminen edistää valmiutta itselleen sopivaan työhän tekijälle. Työnantajalle juuri oikean täsmäosaajan löytäminen tekemättömiin tehtäviin helpottuu.

5. Työnhausta on tullut ahdistavaa ja itsetuntoa latistavaa, kun lukuisten hakemusten lähetys ei johda kuin ”ei-kiitos” -viesteihin. Miten luoda nuorille tulevaisuuden toivoa ja uskoa omiin mahdollisuuksiin?

VASTAUS: Antamalla nuorelle sopivan kokoisia, vaikka muutaman tunnin tehtäviä, joissa on mahdollista saada onnistumisen kokemuksia. Tehtävissä onnistuminen kasvattaa rohkeutta ja uskoa oman polun löytämiseen. Työn pilkkominen tehtäviksi mahdollistaa myös työn jakamisen useammalle.

Miksi tärkeää: Toivo ja itseluottamus auttavat nuoria rakentamaan itselleen parempaa tulevaisuutta. Se auttaa myös ymmärtämään, että omilla toimilla ja tekemisellä saa aikaan asioita sekä on mahdollista vaikuttaa omaan elämään.

6. Kaupunkien että kumppaniyritysten sopimus/palkanmaksuprosessi on raskas, kallis ja kestää jopa useampia päiviä. Lisäksi maksut tapahtuvat vain kerran kuukaudessa (nuoret odottavat nopeampia maksuja). Kuinka voimme saada nuoret esim. omien yksiköidemme avustaviin tehtäviin nopeasti ja helposti?

VASTAUS: Hyödyntämällä mobiilia palvelua, jossa tekijät tavoitetaan minuutissa ja koko prosessi on automatisoitu aina kohtaamisesta sopimuksiin, maksuihin ja erilaisiin raportointeihin – avaimet käteen periaatteella.  

Miksi tärkeää:  Tänä päivänä on tärkeää, että maksut hoidetaan suhteellisen nopeasti. Nuoret näkevät yhteyden työn tekemisen ja palkkion maksun välillä, kun se tapahtuu suhteellisen nopeasti.

Työn murros haastaa myös nuorten tukemisen tapojen muutokseen. Me olemme jo yli kahdeksan vuoden ajan olleet mukana mahdollistamassa uusia keinoja monen kumppanin kanssa – ota yhteyttä annu.kiiski(at)workpilots.com jos kiinnostuit asiasta!