Kotkan Ohjaamo on ottanut aktiivisen roolin nuorille suunnatun mobiilisovellus Work Pilotsin käyttöön- otossa. ”Work Pilots on helppo ja yksinkertainen kännykkäsovellus, jolla on helppo hakea keikkatöitä”, vakuuttaa Eveliina, yksi nuorista sovelluksen käyttäjistä. ”Töitä on vaikea saada. En ajattele, että raha on se tärkein, vaan se työkokemus”, hän jatkaa. ”Työkokemus on kaikkein tärkein. Me tarvitaan sitä tulevaisuudessa”, painottaa myös Sara, toinen Work Pilotsin kautta työllistynyt nuori.

”Haen kaikennäköistä työtä. Roudaamista, markkinointia ja siivoamista”, kertoo Konsta, nuori työnhakija. Sovelluksen on ottanut käyttöön Kotkassa noin 350 nuorta. Yhtä työtehtävää on hakenut keskimäärin seitsemän nuorta. Kahden tunnin haravointiin hakeneet 37 nuorta on ennätys. Se kertoo siitä, että nuoret ovat kiinnostuneita ja halukkaita tekemään kaikenlaisia työtehtäviä.

Kotkassa työttömyysaste on korkea, yli 20 %. Work Pilots tarjoaa yhden mahdollisuuden raottaa työelämän ovea. Kaikkein tärkeintä on, että nuorille syntyy tunne siitä, että Ohjaamon kautta syntyy todellisia mahdollisuuksia ja ratkaisuja työelämään, koulutukseen ja muihin elämäntilanteisiin. Hälyyttävintä on se, jos nuoret menettävät toivonsa ja unelmansa omasta tulevaisuudestaan. Ohjaamo tukee nuoria oman elämän suunnittelussa ja hallinnassa.

img_3776

Kotkan ohjaamo ja WorkPilots

Mobiilisovellus Work Pilots toimii kaikkialla Suomessa, mutta työntarjontaa ei synny itsestään. Ohjaamo Kotka tarttui toimeen ja haki tutuilta ja tiedetyiltä yhteiskuntavastuuta kantavilta yrityksiltä ja yhdistyksiltä työtehtäviä. Puhelin otettiin käteen ja sähköposti laitettiin laulamaan. Ohjaamo laittoi 100 tuntia työtä jakoon palvelun kautta. Markkinointi nuorille aloitettiin Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston eli Ekamin Digiloikka-tapahtumassa elokuun viimeisenä päivänä. Opiskelijat kiersivät eri pisteissä ympäri kaupunkia ja Ohjaamon pisteellä heille esiteltiin Work Pilots sovellus. Samalla järjestettiin tiedotustilaisuus paikallisille tiedotusvälineille. Sovelluksen käyttö lähti hyvin liikkeelle.

Tällä hetkellä työtä Work Pilotsin kautta tarjoavia yrityksiä on lukuisia ja tärkeitä Ohjaamon kumppaneita ovat Kotkan kauppatie, Vakuutusyhtiö Fennia, Kymenlaakson kauppakamari sekä Kotkan Yrittäjät. Lisäksi 20 yhdistyksessä on nuoria keikkatyöntekijöitä, joiden työtunnit Kotkan kaupunki maksaa. Jopa muutamat kotitaloudet ovat lähteneet mukaan. Kotkan kaupunki tarjoaa 300:n yhdistyksille lahjoitetun työtunnin lisäksi työtunteja nuorille sitä mukaa kun yritykset osallistuvat, aina tuhanteen työtuntiin saakka.

Kotkan Ohjaamo on järjestänyt avoimia infotilaisuuk-sia, vieraillut yrittäjien aamukahveilla, yhdistyksissä ja kaupungin toimijoiden tilaisuuksissa kertomassa Work Pilotsista. Nuoria on myös koulutettu Work Pilots navigaattoreiksi, jotka kiertävät opastamassa sovelluksen käyttöä kädestä pitäen. Kotkan Ohjaamosta saa myös apua sovelluksen käyttöönotossa. Ovi on auki ma-pe klo 13–17 kauppakeskus Pasaatissa.

Work Pilots on lyhytkestoisten ja pienimuotoisten keikkatöiden suorittamista varten perustettu mobiili- palvelu. Nuori saa tehtävästä 10€/tunti. Työntarjoaja maksaa 12,90 € + alv eli 16€/tunti. Work Pilots- palvelu huolehtii työkorvausten ja muiden maksujen hoitamisesta. Nuori saa sovelluksen kautta palautetta työstään ja kerryttää työkokemustaan.

Teksti:
Leena Ruotsalainen,
Kotkan kaupungin nuorisotoimenjohtaja,
puh. 040 779 0162,
leena.ruotsalainen@kotka.fi ja
Kaisa Heimonen, Kotkan ohjaamon koordinaattori puh. 040 646 3700,
kaisa.heimonen@kotka.fi