Kuvat: Sanna Äyräväinen

 

Terve!

Nimeni on Esa-Evert. Olen 29-vuotias nuori mies. Olen käynyt peruskoulun ja minulla on kodinhuoltajan koulutus Keskuspuiston ammattiopistosta. Olen autismin kirjolla ja minulla on lievä kehitysvamma. Sanotaan, että autistit ovat kirjolla. Se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi ihmiset, joilla on Aspergerin syndrooma, ovat toimivampia kuin ”me autistit”. Autismiin kuuluu erilaiset toimintarajoitteet. Minun on vaikeaa vaihtaa tilanteesta toiseen, muuttaa toimintatapojani tai oppia nopeasti uutta. Opin kyllä, mutta siihen tarvitaan aikaa ja kärsivällisyyttä. Ei ole kuitenkaan kahta samanlaista, autistista ihmistä. Ensisijaisesti olen ihminen ja toissijaisesti vammainen! Diagnoosit on tehty vain elämän helpottamiseksi ja palvelujen saamiseksi. Ne eivät määritä ihmisyyttä. Erilaisuus on elämän rikkaus! 

Arjessa autismini näkyy monissa käytännön jutuissa. Tarvitsen paljon tukea, vaikka elän suhteellisen itsenäisesti. Teen kaksi päivää viikossa palkatonta työtä Elä- ja Asu Keskuksen pyykkihuollossa. Olen myös muusikko erityismusiikkikoulu Resonaarissa ja käyn siellä palkattomassa työssä kolme päivää viikossa. Soitan bassoa Resonaari Groupissa ja me tehdään paljon keikkoja. Laulan myös Resonaarin kuorossa. Musa on minun juttuni! Se on minun avaimeni elämään. Toivoisin, että pääsisin Resonaariin palkkatyöhön ammattimuusikoksi.  

Ystis on Kehitysvammatuki 57 järjestämä kohtauspaikka ja kahvila kehitysvammaisille ihmisille. Olen käynyt siellä asiakkaana kaksi vuotta. Ystis on loistava paikka saada uusia kavereita! Maaliskuussa sain tietää, että siellä tarvitaan kahvilatyöntekijöitä. Innostuin heti ja hain sinne töihin WorkPilots-sovelluksen kautta. Pääsin tekemään keikkatöitä sunnuntaisin. Oli helppoa aloittaa hommat, kun Ystin oli jo minulle tuttu paikka. WorkPilots oli ihan uusi juttu minulle, mutta opin käyttämään sitä, kun äitini neuvoi. Se on tosi helppo tapa tehdä työhakemus ja oma esittely. Netissä asioiden hoitaminen ei ole minulle helppoa, mutta uskon, että vielä joskus opin senkin. 

Kahvilahommat ovat mielestäni mukavia. Avustan myynnissä ja kahvinkeitossa. Siivoilen ja tuon tarjolle myytäviä kahvilatuotteita. Tehtävät vaihtuvat työvuoron mukaan. Joskus myös hengailen Ystiksen kävijöiden kanssa. On hyvä, että työhön kuuluu monenlaisia tehtäviä, koska siinä oppii hyvin. Työssä motivoi se, että oppii kaiken aikaa uutta ja saa palkkaa. Se kertoo, että meihin luotetaan! Ystiksellä on loistavat työkaverit ja sekin on kivaa. 

Meidän kehitysvammaisten ihmisten pitää tehdä usein töitä ihan ilmaiseksi. Osaan hommani, ja haluan siitä palkan. Ystiksen työstä minulle maksetaan palkkaa WorkPilotsin kautta. Palkaton työ ei motivoi minua. Eläkkeeni on niin pieni, että sillä tulee hädin tuskin toimeen. Toivoisin, että tällaisia keikkatöitä olisi tarjolla enemmän kehitysvammaisille ihmisille. Nyt kuulolle kaikki, jotka tarvitsette luotettavia ja tunnollisia työntekijöitä siivouksesta erilaisiin palveluhommiin! Me osaamme ja haluamme työstämme palkan kuten kaikki muutkin ihmiset. 

WorkPilotsin kautta pääsin myös kirjoittamaan tätä blogia. Tykkään kirjoittaa ja on kivaa, että juttujani luetaan. Toivon, että muutkin nuoret löytävät WorkPilotsin kautta hommia itselleen. Minulle kelpaisi pysyvä palkkatyö ja tiedä, vaikka se löytyisi tätä kautta.

Toivon kaikille lukijoille onnea keikkahommiin ja uskoa omaan tulevaisuuteen.

Muistakaa uskoa itseenne kaikessa!