… sanoi kolleegani Jari vakavalla naamalla saaden leivänmurut takertumaan kurkkuuni. Katsoin epäuskoisesti mitä hän oikein sanoi – olin kokeilujen fani ja puhunut niiden puolesta monessa eri paikassa – oliko Jari nyt ihan pihalla mitä nykymaailmassa oli menossa?

Kun sain hengityksen tasaantumaan, jatkoi Jari tarinaansa. Suomi on täynnä kokeiluja, osa niistä jopa onnistuneita, mutta hyvätkin kokeilut hautautuvat johonkin mappiin pölyjen alle tai bittiavaruuteen. Kohta jossain muualla taas kokeillaan ihan samaa asiaa…  Kokeiltu on kyllä aikojen saatossa monenlaista, mutta meillä ei ole minkäänlaista mallia kokeilujen monistamiseen.

Kokeiluja toki tarvitaan, erehdysten ja epäonnistumisten kautta löydetään ne oletukset, ajatukset, teot ja tavat, jotka eivät toimi ja näistä saadaan arvokasta palautetta kehittämiseen. Tärkeää ennen kokeilua on kuitenkin suunnitella miksi kokeilu tehdään, mitä siitä halutaa oppia ja eritoten, miten se tulla laajentamaan ja monistamaan!

Mitä jos loputtomien kokeilujen ja kokeilukulttuurin sijasta alkaisimmekin puhua monistamisesta ja monistamisen kulttuurista, josta kokeilu on vain yksi osa matkalla. Luodaan erilaisten ideapankkien lisäksi ’onnistuneiden kokeilujen pankki’. Monistetaan Yllätetään yhteiskunnan aloittamat Monistamisen päivät myös muualle. Jaetaan toisillemme onnistuneita kokeiluja ja aletaan monistamaan niitä.

Viedään monistamalla Suomi Nousuun 😉
Eija